Nikki Broeders districtskampioen en Roos van der Feer brons!

Tijdens dit seizoen hebben maar liefst 22 dames van BredaGym zich weten te plaatsen voor de districtsfinale van Zuid Nederland. Deze werd voor de bovenbouw dames gehouden op 25 mei in Cuijk en voor de onderbouw dames op 15 juni in Brunssum.

In de eerste ronde in Cuijk mochten Guusje de Haas en Jitske Ernstsen voor het eerst in de keuze-oefenstof een districtsfinale turnen. Jitske had zich als laatste geplaatst, dus ze ging er ontspannen in. Op vloer was er een glimlach van oor tot oor, dit werd beloond door de jury met het vierde punt: een 10.9. Een 12e plaats in de meerkamp overtrof dan ook alle verwachtingen. Guusje begon haar wedstrijd goed, maar was op balk erg voorzichtig. Hierdoor haalde ze niet alle eisen, maar met opgeheven hoofd sloot ze haar wedstrijd af met een strakke vloeroefening. In het eindklassement werd Guusje 23e.

Ronde 2 was het drukst bezet met turnsters van Bredagym, namelijk 7 meiden, verdeeld over 3 groepjes in 2 banen. Voor de trainers stressen, maar gelukkig wisten de turnsters het hoofd koel te houden. In baan 1 zaten de Junioren supplement F, de 5e divisie. Dit waren Nina van der Burgt, Kiana Hosseinon, Mieke de Wit en Joyce Wijnen.

Nina draaide een stabiele meerkamp en turnde heel stoer weer een radslag op balk. Helaas leverde dit wel een val op, maar toch weerhield dit Nina niet van een 4e plaats op 0,2 van het podium. Waar het bij Kiana in de trainingen allemaal goed wilde lukken, was het deze wedstrijd net niet haar dag. De extra elementen waar ze hard op had geoefend, lukten niet met inturnen waardoor ze terug moest naar haar basisoefeningen, dit leverde een 18e plaats op. Voor Mieke en Joyce was deze wedstrijd een onverwachts cadeautje. Ze werden beiden opgeroepen als reserve. Voor Mieke was de instelling alles of niets vandaag, de risico’s die ze nam met nieuwe elementen pakten goed uit, ze werd 7e. Joyce turnde een ontspannen wedstrijd en behaalde op balk zelfs de 2e score, een 11.3. Vlak achter Mieke werd Joyce 9e.

In de andere baan kwamen Linne Buijk, Mirthe Helmer en Romy van den Hout in actie in de 4e divisie,  de Junioren supplement E. Linne draaide een goede meerkamp, ze vergat alleen bij brug op de landingsmat haar afsprong te landen. Toch behaalde ze als eerstejaars junior een mooie 5e plaats, terwijl ze vorig seizoen nog een divisie lager turnde. Romy draaide een wedstrijd naar kunnen en turnde een hoog gewaardeerde vloeroefening, een 12.1 wat later het eerste punt op dit toestel bleek te zijn. In totaal werd ze 19e. Mirthe lukte het helaas niet haar eisen te halen op balk, dus met enige achterstand begon ze haar wedstrijd. Maar ondanks deze tegenslag, had Mirthe zich in eerste instantie niet geplaatst voor de regiofinale dus doorstromen naar de districtsfinale was al een verrassing en een leuk extraatje, ze werd uiteindelijk 32e.

In de laatste wedstrijd stonden de senioren klaar. Leonie Kentrop en Anouk van der Burgt draaiden in de 5e divisie in supplement E. Voor Anouk haar eerste districtsfinale, vorig jaar turnde ze nog in de 6e divisie. Op sprong en brug waren de punten wat lager dan verwacht, maar op balk bleef ze wel weer staan met de radslag. Uiteindelijk werd Anouk 17e. Leonie moest op balk  het toestel verlaten met een val met de radslag. Toch turnde ze haar meerkamp goed uit en werd ze 26e.

In de andere baan mocht Vera de Jong als reserve aantreden in de 4e divisie, supplement D. Ze begon met een goede balk, hoewel ze wel een val had viel het punt niet tegen. Op sprong had ze iets te veel vaart en helaas resulteerde dit in een val. Maar Vera was zeker niet ontevreden met een 25e plaats, het doel was niet laatste worden. Met 10 turnsters achter zich te laten is dit zeker gelukt.

Op zaterdagochtend 15 juni In de alle vroegte stonden Maja Knapen en Amy Driessen klaar voor de eerste districtsfinale in hun turn carrière. Maja draaide goed, maar de afwerking was nét nog niet zo strak zoals die van de andere turnsters in het deelnemersveld. De koprol op balk lukte vandaag wel tijdens deze belangrijke finale. Amy draaide een superwedstrijd, maar bij de opsprong op balk, sprong ze er ook weer gelijk af. Daarna turnde ze een voorzichtige oefening om nog een val te voorkomen. Amy werd 17e en Maja 20e.

Daarna was het de beurt aan Chloë van Steen, ook voor haar de eerste districtsfinale omdat ze pas sinds dit seizoen in de selectie turnt. Ze haalde vandaag het allerhoogste punt op brug van de categorie Pupil 1 D2. De balk en Chloë; echte vrienden zijn het nog niet. Toch turnde ze wel alles er op, maar het was zichtbaar dat het een spannend toestel is. Ze werd knap 11e.

In ronde 3 werd het wat drukker met turnsters, in baan 1 was het de beurt aan de Pupillen 2 D2: Ilse, Teodora en Manon. Teodora Vasilic heeft een hele goede wedstrijd gedraaid, haar doel was een wedstrijd zonder fouten. Daar is ze zeker in geslaagd, hoewel de punten soms wat lager waren dan gehoopt. Op een 14e plaats en een haar behaalde persoonlijke doel kan ze zeker trots zijn! Manon de Graaf draaide een stabiele wedstrijd, de moeilijkste onderdelen op balk waren strak en gelukt. Helaas bleek een halve draai op de tenen nog moeilijker dan de radslag en moest ze alsnog de balk verlaten. Ondanks de val toch een keurige 8e plek. Ilse Meeder draaide een wedstrijd naar kunnen, maar mist soms nog wat puntjes in de afwerking. Op haar lievelingstoestel brug haalde ze een mooie 13.6. Met een mooie 5e plaats kan ze tevreden terugkijken!

In de andere baan draaiden Roos van der Feer en Nikki Broeders de wedstrijd in de categorie pupil 2 D1. Roos zette een dijk van een balkoefening neer en haalde daar een bizar goede score van 14.1. Nikki haalde ook een verdienstelijk hoog punt op vloer, een 13.9. Spannend maakten de meiden het wel, na 3 toestellen stonden ze exact gelijk. Bij de prijsuitreiking bleek dat Roos het brons in ontvangst mocht nemen en Nikki zichzelf zelfs districtskampioen mag noemen. Een super prestatie van beide dames!

De laatste ronde was het de beurt aan de jeugd turnsters. Iara Barrau had een primeur vandaag in de categorie jeugd 1 D2. Zij was de enige turnster met 3 wedstrijdsprongen. Door een miscommunicatie met de jury, mocht ze haar tweede sprong opnieuw doen. Op brug draaide ze een stabiele wedstrijd met zolendraai en salto, een mooie 13.8. Een goede wedstrijd met als resultaat een 5e plaats. In de andere baan stond Nikola Borgosz klaar bij balk voor haar wedstrijd in de categorie D1, helaas moest ze heel lang wachten omdat de toestelcommissie op andere toestellen nog wat aanpassingen moest doen. Dit deed de zenuwen geen goed, waardoor ze een val moest incasseren en een grote wiebel had. Met de nodige zenuwen turnde ze haar wedstrijd uit, hier en daar had ze wat kleine foutjes. Toch een mooie 10e plaats waar ze zeker trots op kan zijn.