Merel Bartelen wint brons op landelijke kwalificatie turnen

Afgelopen weekend heeft een groot aantal turnsters van de 1e divisie van BredaGym meegedaan aan de tweede landelijke kwalificatie. De 2e divisie turnde de kwartfinale in sporthal de Opperdam in Volendam. Voor debutante Merel Bartelen, die uitkomt op het hoogste niveau van Nederland, was er een bronzen medaille weggelegd.


Zaterdagochtend begon het weekend met de jongste turnsters in de categorie Instap N1, het hoogste landelijke niveau. Merel Bartelen en Saar Broeders deden hun uiterste best om te laten zien wat zij allemaal hebben geleerd de afgelopen weken. Saar was vooral sterk op vloer, maar moest op balk helaas wat tegenslagen verwerken. Merel was op elk toestel stabiel en turnde de sterren van de hemel. Saar werd 10e en Merel mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen. Beide turnsters hebben zich geplaatst voor de halve finale van het Nederlands Kampioenschap.

In de middag mocht Liessel Mureau, uitkomend in Jeugd N2, aantreden. Haar programma was uitgebreid met nieuwe elementen op vloer, die zij met veel zelfvertrouwen turnde. Ook op sprong ging zij voor een nieuw onderdeel. De tsukahara gehurkt zorgde voor een hoge score. Liessel werd 12e en heeft zich geplaatst voor de halve finale.


De zusjes Van de Westelaken, beide uitkomend in de 1e divisie, maakten het spannend in de laatste rondes. Luna turnde een brugoefening die niet helemaal naar behoren ging, maar maakte dit ruimschoots goed met een eerste plaats op het onderdeel sprong. Masha turnde op brug naar kunnen, maar had een val op het toestel balk, waardoor het voor haar nog spannend wordt komende week of zij zich zal plaatsen voor de halve finale. Luna is hier al van verzekerd.

Op zondag was het de beurt aan de 2e divisie. Zij turnden allen de kwartfinale van het Nederlands Kampioenschap. De Instappers N2 Vanessa Scheutjens, Ashley Singerling en Suze Nuyens presteerden wisselend. Suze liet een mooie vloeroefening zien, waar Ashley haar rekoefening verbeterde ten opzichte van de vorige wedstrijd. Vanessa turnde naar kunnen, maar moest genoegen nemen met een 20ste plaats. Ashley en Suze kunnen zich met een 13e en 14e plaats opmaken voor de halve finale.


De Pupillen 1 N2 Noa van der Feer, Danique van der Hof en Maxime Fawzi maakten een waar feestje van de wedstrijd. Alle drie de turnsters zetten een plaatje van een balkoefening neer. Ook de andere toestellen gingen erg goed. Maxime belandde zelfs zeer dichtbij het podium op een vierde plaats. Danique turnde zich naar de 12e plaats en Noa werd 15e. Over een paar weken zullen deze turnsters zich nogmaals mogen bewijzen op de halve finale van het NK.


Laura Roudaï, uitkomend in Jeugd N3, en Emma Monteban, turnend bij de Junioren 2e divisie, turnden de wedstrijd tegelijkertijd op twee verschillende banen. Emma’s wedstrijd startte tegenvallend, maar ze wist dit goed te maken op haar laatste toestellen. Een mooie 10e plaats zorgde voor doorstroming. Laura deed mee in de top en maakte het tot het laatste moment erg spannend. Ze werd uiteindelijk 5e en wist zich net als Emma te plaatsen voor de halve finale.


In de laatste ronde was het de beurt aan de Senioren 2e divisie. Voor Dorine Berends en Veerle Clavan was het deelnemersveld iets te sterk, maar Nikki Meeuwissen wist zich met een 5e plaats ruimschoots te plaatsen.