Clean Sweep voor turnsters BredaGym op kwartfinale turnen

Een geheel BredaGym podium bij de junioren in de 2e divisie, met tegelijkertijd daarnaast ook nog een podiumplaats bij de jeugd. Dit mooie beeld ontstond er in Waddinxveen, waar de kwartfinales werden gehouden richting het NK turnen. 9 BredaGym turnsters wisten zich afgelopen weekend te plaatsen voor de halve finales. Waarvan 5 turnsters zelfs met een medaille naar huis gingen.

Op zaterdag begon Zerin Bozan Alvarez aan haar kwalificatiewedstrijd in de N1. Dit is het hoogste landelijke niveau in de jongste categorie instappers (8-9 jaar). Zerin is een echte turntopper die op haar jonge leeftijd al 14 uur per week in de turnhal te vinden is. De Olympische Spelen halen is haar droom. En daar is ze al goed mee van start gegaan door het zilver te veroveren op zowel de eerste als de tweede kwalificatiewedstrijd. Ze turnde afgelopen weekend zelfs al 52,5 punten, waarbij ze verrassend op haar zwakste toestel, brug, de hoogste score wist te noteren. Op alle toestellen scoorde ze in de top 5. Hierdoor werd het overtuigend zilver, met ruim 2,5 punten verschil met de nummer 3.

Op zondag turnde in dezelfde leeftijdscategorie instap in de N2 drie BredaGym toppertjes. Isa Smits turnde hier de beste wedstrijd en kwam met een vijfde plaats nog dicht bij het podium. Met name de balk is hier een sterk toestel. Veerle van der Linden turnde ook een keurige wedstrijd en maakte het tot het laatste moment heel erg spannend. Ze wist een 14e plaats te behalen, waar er 14 kwalificatie plaatsen beschikbaar waren. Precies genoeg dus voor een plek op de halve finale. Saar IJsselmuiden kon haar zenuwen niet goed te baas en turnde hierdoor niet naar kunnen. Saar kwam niet verder dan de 22e plaats.

Bij de pupillen 2 N2 had Saar van Hemert zich net weten te kwalificeren voor deze kwartfinale en de verwachtingen lagen dan ook niet zo hoog. Maar Saar turnde een hele goede wedstrijd, waar er veel fouten gemaakt werden door de tegenstanders. Hierdoor eindigde Saar op een mooie 10e plaats, waarmee ze zich verrassend voor de halve finale heeft weten te kwalificeren.

Emma Monteban kwam in actie bij de jeugd 2e divisie. Onder begeleiding van gelegenheidscoach Femke van Brunschot turnde Emma een zeer sterke wedstrijd en eindigde op het podium met een mooie bronzen medaille met slecht 0,034 punten verschil met het zilver. Met name op sprong en brug behaalde Emma hoge scores (beide het tweede punt).

Bij de junioren turnde vier BredaGym turnsters in deze kwartfinales. Met maar 11 kwalificatieplaatsen zou het een spannende wedstrijd worden. Maar de turnsters lieten zich niet kennen en turnde alle vier een goede wedstrijd. Zo goed zelfs dat zij voor een Clean Sweep zorgde met een volledig BredaGym podium. Veerle Clavan won het goud met de hoogste score op balk, Femke de Jong zilver, met de hoogste score op vloer, en Dorine Berends het brons, met de hoogste score op brug. Masha van de Westelaken eindigde op een 9e plaats met een tweede score op de vloer.

Bij de senioren kwam Anouk Helmer in actie. Anouk startte dramatisch met 3 vallen van de balk. Hierdoor was kwalificatie al verkeken, maar ze liet zich niet kennen en turnde de wedstrijd nog helemaal uit. Hierdoor steeg Anouk nog naar een 16e plaats.