11 turnsters BredaGym naar NK

Zilver en brons op halve finale 3e divisie

In de afgelopen weekenden werden door het hele land de halve finales turnen dames gehouden. Allen met als doel een plaatsje af te dwingen op het Nederlands Kampioenschap. Maar liefst 11 turnsters van BredaGym zijn in deze missie geslaagd. Indy Muller (zilver) en Philou Touw (brons) wisten hierbij zelfs een podiumplek te behalen.

In de derde divisie begonnen de pupillen 1 N3 met een hele spannende wedstrijd in Varsseveld. Marchien van Hooijdonk en Veerle van der Linden begonnen op balk en bleven er beiden op staan, al was het niet de meest strakke oefening, net als op vloer. Gelukkig eindigden beide met een super rekstok oefening, waardoor ze voldoende punten wisten te scoren om de 9e en 12e plaats te veroveren, waarbij de beste 12 zich plaatsten voor het NK. Tevens wist Marchien een toestelfinale rekstok te behalen.

Bij de jeugd 1 N4 turnde Lieve van de Vijver haar eerste halve finale. Na drie toestellen stond ze bovenaan, maar de balkoefening gooide roet in het eten en hierdoor eindigde ze op de vierde plaats. Daarmee is ze ruimschoots door naar het NK en heeft ze tevens een toestelfinale brug en vloer in de wacht gesleept.

Bij de jeugd 2 hadden drie BredaGymers zich voor de halve finale geplaatst. Helaas kon Amber-Fé de Vos niet voluit turnen door een vervelende knieblessure. Zij probeerde zich op de balk te kwalificeren voor een toestelfinale. Ze kwam helaas slechts 0,033 punten tekort voor de finale. Indy Muller en Puk van der Eijk turnden beide een erg sterke wedstrijd. Indy eindigde op de 2e plaats, waar Puk op de 5e plaats eindigde. Indy behaalde daarbij ook de toestelfinales balk en vloer en Puk de brugfinale en een reserveplek op sprong.

Bij de junioren waren maar 7 startplekken voor de finale te behalen. Rosalie Donkersloot en Philou Touw gingen de strijd aan met de rest van Nederland en slaagden beide in dit doel. Philou met een bronzen medaille en Rosalie met een 5e plaats. Voornamelijk op balk en vloer scoorden beide dames hoge punten.

Bij de senioren waren er nog minder startplekken te verdienen, namelijk maar 5. Routinier Nikki Meeuwissen kwam dichtbij met een 7e plaats, waarmee ze 2e reserve is voor de finale. Ook op sprong behaalde ze een reserveplaats voor de toestelfinale. Eerstejaars senior Fiona Lanser turnde naar behoren en liet enkel op balk wat steken vallen en eindigde als 17e.

In de tweede divisie turnde drie meiden in de jongste categorie instap N2 hun halve finale in Helmond. Danique van der Hof, Zoë van Ginneken en Noa van der Feer hadden zich twee weken eerder al knap gekwalificeerd voor deze halve finale. Een plek bij de beste 12 bleek nog wat te hoog gegrepen voor deze drie meiden, maar voor hun eerste turnjaar al een mooie prestatie.

Voor Luna van de Westelaken was er wel een ticket weggelegd voor het NK bij de categorie Jeugd 1. Ze turnde op haar halve finale in Rotterdam een zeer stabiele wedstrijd en kwalificeerde zich als 10e voor de finale. Bij de Jeugd 2 was er helaas een grote fout voor Eline van Seeters op het toestel balk. Hierdoor was kwalificatie uitgesloten en eindigde ze als 21e.

Bij de senioren kwam Dorine Berends in actie. Zij turnde een hele goede wedstrijd, maar in de moeilijkheidswaarde komt zij nog tekort. Een 12e plaats was dan ook te weinig om zich te kwalificeren.

In de eerste divisie kwam bij de pupillen 1 N1 Zerin Bozan Alvarez in actie in Varsseveld. In een sterk deelnemersveld turnde ze een hele goede wedstrijd, waarbij zij uiteindelijk als 4e eindigde. Hiermee is Zerin ruimschoots geplaatst voor het NK en heeft ze tevens een toestelfinale balk in de wacht gesleept.

Bij de jeugd 1 N2 turnde Saar van Hemert. Op sprong liet zij een nieuwe sprong zien, de tsukahara, die helaas tijdens de wedstrijd niet helemaal goed uit de verf kwam. Ook op balk moest zij haar oefening met twee vallen bekopen. Maar de overige onderdelen liet zij zeer strakke elementen zien en met name op brug eindigde Saar met een goede oefening. Hierdoor steeg ze naar een 11e plaats en mag ze deelnemen aan het NK.

Masha van de Westelaken kwam in actie bij de junioren. Ook zij turnde een nieuwe sprong, de yurchenko, die erg goed werd uitgevoerd. Ook op brug liet zij, ondanks een val, de nodige progressie zien. Met een 10e plaats staat Masha ook dit jaar weer, na promotie vanuit de tweede divisie, op het NK.

Voor senior Femke van Brunschot eindigde de halve finale in een teleurstelling. Hoewel ze geen grote fouten turnde bleek het deelnemersveld te sterk en moest ze genoegen nemen met een 12e plaats, waarmee ze eerste reserve is voor het NK. Haar doel om nog een keer de balkfinale te halen ging ook in rook op door een grote wankeling bij de pirouette. Ook hier is ze reserve voor de finale. Een andere afsluiting van haar turncarrière dan gehoopt.