Herfstwandeling BredaGym

Zaterdag 19 november 2016 begon met goed wandelweer: een blauwe hemel en nauwelijks wind. De deelnemers van BredaGym boften dus, toen ze elkaar ontmoetten in Dorst voor een verkenning van de plaatselijke natuur.

Het terrein is daar licht geaccidenteerd. Net als in andere jaren wacht ons een beproefd recept: Een kleine sportieve + leerzame oefening, onder leiding van een kenner van dit gebied, Ad van der Laar. Hij wijst ons onderweg op vele interessante details, waaraan men anders gemakkelijk voorbij zou lopen. Aanschouwelijk onderwijs heet zoiets! We worden bijvoorbeeld geattendeerd op verschillende paddenstoelensoorten (van een oorzwam of een botercollybia had ik nog nooit gehoord) en op het “kralensnoer”, dat de boomklever pikt (voor het sap) in de stam van de daar alomtegenwoordige (en nauwelijks in zijn voortbestaan te beperken) Amerikaanse eik. Ook werd de aandacht gevestigd op de roerloos in een boom verstilde groep ransuilen. Aan de voet van die boom vind je dan natuurlijk een aantal zwarte “uilenballen”. Ad maakt er één open en onthult enkele dunne botjes en muizenkaakjes waarmee hij, zoals hij vertelt, schoolkinderen altijd weet te verbazen (maar ons eveneens).
Hij laat ook zien, dat er in de natuur niets verloren gaat en dat stervend/dood materiaal
wordt hergebruikt als voedsel voor nieuw leven. Hij wijst dan bijvoorbeeld op verschillende mos soorten op dood hout. Wat ‘’duurzaamheid” betreft kan de mens (een natuurvervuiler 1ste klasse) daar misschien nog iets van leren. Maar men is zich tegenwoordig wel toenemend ervan bewust, dat mens en natuur elkaar nodig hebben voor hun voortbestaan, ook al staan “cost and benefit” verhouding nog regelmatig op een gespannen voet. Na ruim twee uur wandelen, bereikt ons gezelschap van zo’n twaalf personen het plaatselijke restaurant. Hier is het nog een tijdje gezellig napraten met een kopje of bekertje van dit of dat. We vinden allemaal, dat we het verdiend hebben, dus er is niemand die ons tegenspreekt.
Wij kunnen kortom de volgende wandeling voor (nog meer) leden van BredaGym van harte aanbevelen.

Dick Besling.

Foto’s Jan Willems

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.