Excursie Nieuwveer Breda.

Op 15 juni 2017 was er een excursie naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwveer in Breda. Om 10.45 uur was het verzamelen op de Biezenstraat 7 alwaar we werden ontvangen met een kopje koffie of thee. Om 11.00 gaf een van de twee gastvrouwen uitleg over het verhaal achter deze rioolwaterzuivering in West-Brabant.

De titel van dit verhaal heet: Doortrekken en… weg ermee?
Je hebt doorgetrokken, maar waar gaat het, samen met het douchewater nu heen? Met ”dat” van de inwoners uit Breda, Bavel, Ulvenhout, Galder, Zundert, Achtmaal, Dorst, Rijsbergen, Prinsenbeek, Wagenberg, Terheijden, Zevenbergschen Hoek en Etten-Leur, gaat, met een snelheid van 4 meter per seconde, naar de rioolzuivering Nieuwveer en die maakt het rioolwater schoon. Hoe?

Als het, na een aantal uur, aankomt in de rioolwaterzuivering, wordt het grof vuil, zoals bladeren, wc-papier en soms ook andere dingen, tegengehouden door een filter.
Daarna wordt met een zandvanger het zand uit het water gehaald.
Bij de volgende bewerking “eten” bacteriën het vuil op en zakken naar de bodem.
Dit afval met bacteriën wordt slib genoemd. Het slib wordt opnieuw gebruikt of ontwaterd en afgevoerd naar slibverbrandingsinstallaties.
Uiteindelijk stroomt na ongeveer een halve dag het schone water weer het Hollands Diep in.

Tijdens het proces, op Nieuwveer, komt gas vrij, dat wordt gebruikt voor de energie van het complex zelf en het gas wat overblijft, wordt getransporteerd naar een ketelhuis in de Haagse Beemden, dat zijn warmte levert aan de stadsverwarming.

Met dank aan de Gastvrouwen van Nieuwveer.

Meer weten over de kerntaken van Brabantse Delta? Ga naar hun website

Jan Willems.

foto’s zien? Klik HIER