Femke van Brunschot Nederlands Kampioen op balk

Op 9 en 10 juni werden de Nederlandse Kampioenschappen turnen gehouden in Almelo voor de 1e divisie en de instappers N1, N2 en N3. Een week eerder waren deze finales er voor de 2e divisie en N2 in Tilburg. Femke van Brunschot turnde in Almelo naar haar 11e NK medaille. Goud op balk. Een titel die ze twee keer eerder won op haar favoriete toestel en waar ze in totaal nu 8 NK medailles van thuis heeft hangen. Een bijzondere prestatie. Met deze gouden medaille heeft ze zich ook rechtstreeks geplaatst voor de toestelfinale in Ahoy’ op de zondag, waar ze tussen toppers als Sanne Wevers mag turnen. Een kers op de taart om voor een groot publiek nogmaals haar balkoefening te mogen turnen.

Een dag eerder werd Femke 8e op de meerkamp, waarmee ze ook de Ahoy’Cup A mag turnen op de zaterdag. Het balkpodium werd nog specialer omdat clubgenootje Juul van Ooijen op haar afscheidswedstrijd het brons pakte. Na 11 jaar turnen heeft van Ooijen besloten dat het tijd is voor iets nieuws en hoe dit mooier af te sluiten dan met een bronzen plak bij de senioren in de 1e divisie! In een drukke periode met haar eindexamen op school heeft ze zich op de trainingen enkel nog op de balk gericht en dat betaalde zich uit in een strakke balkoefening, met slechts 1 wiebel na de salto achterover, die goed bleek voor de derde plaats. Een traan van geluk na haar laatste turnoptreden waarmee ze trots terug kan kijken op een mooie turncarrière, waarbij ze meerdere nationale titels heeft weten te pakken.

Bij de instap N1 turnde Zerin Bozan Alvarez naar een knappe 5e plaats op de vloer en werd ze 13e in de meerkampfinale. Hierbij was de blijdschap vooral groot na haar gelukte rekoefening, die de laatste wedstrijden steeds mislukte. Door haar goede prestaties van het afgelopen seizoen is Zerin door de KNGU uitgenodigd om deel te nemen aan de district team wedstrijd in Ahoy’, waar enkel de beste 5 turnsters van elk district het tegen elkaar opnemen in teamverband. Een hele eer om hier voor uitgenodigd te worden, maar vooral ook zeer verdiend! Bij de instap N3 turnde Marchien van Hooijdonk haar NK. Door een val op vloer lukte het haar niet om in de top 10 te eindigen, maar werd ze toch nog knap 5e van Nederland in haar niveau. Tijdens de toestelfinales waren de verwachtingen hoog op het toestel rek. Na een prachtige oefening maakte ze helaas een zwaai te veel, wat 0,3 kostte en daarmee ook een podiumplaats. Maar met een 6e plaats hier wel een top 10 notering!

In Tilburg was er groot succes voor Dorine Berends, die zilver pakte op haar favoriete toestel de brug bij de junioren 2e divisie. Met een strakke oefening kreeg ze een 11.40 als beloning, waarmee ze de nummer 3 met 0,10 voor bleef. Het was spannend tot de laatste oefening en de blijdschap was dan ook zeer groot bij de winnaressen die duimendraaiend wachtte tot het laatste punt bekend werd gemaakt. Masha van de Westelaken mistte op 0,033 het podium op vloer door een foutje in haar oefening. Een zure 4e plaats, maar toch ook een geweldig om 4e van Nederland te zijn. Daarnaast pakte ze op de balk een 5e plaats met een val van dit toestel.

 

Een dag eerder ging de wedstrijd in de meerkampfinale gelukkig beter en werd ze 10e, waarmee ze zich plaatste voor de Ahoy’ Cup. Ook Emma Monteban wist zich hiervoor te plaatsen met een 12e plaats in de meerkampfinale bij de jeugd 2e divisie. Femke de Jong turnde ook een goede wedstrijd bij de junioren en pakte hiermee de 12e plaats, Dorine Berends werd 20e en Veerle Clavan, die haar dag niet helemaal had, werd 25e. Bij de pupillen 2 N2 turnde Saar van Hemert haar meerkamp finale, nadat ze zich hier verrassend voor had weten te kwalificeren. Na een keurige wedstrijd eindigde ze op de 30e plaats.