5 BredaGym turnsters op NK 1e en 2e divisie

Op 15 & 16 juni werden in Tilburg de Nederlandse Kampioenschappen turnen voor de 1e divisie en N1 gehouden.  4 BredaGym turnsters kwamen hier in actie.

Als eerste mocht Zerin Bozan Alvarez aantreden. De 10-jarige Zerin komt uit in de categorie Pupil 1 N1. Dat is het hoogste niveau van Nederland en zij behoort hiermee dus echt tot de top. Volgend seizoen maakt Zerin de overstap naar Topturnen Zuid in Den Bosch, om zich daar nog beter te kunnen ontwikkelen tot topturnster en wie weet ooit op grote wedstrijden als EK, WK en Olympische Spelen te kunnen schitteren.  BredaGym is trots een bijdrage aan haar nog jonge turnopleiding te hebben kunnen leveren en dat zij de kans krijgt om door te groeien bij de turnbond.
Op de meerkampwedstrijd op zaterdag verliep de wedstrijd niet helemaal zoals gepland. Met name op balk liet ze de nodige punten liggen. Gelukkig hervatte zij haar wedstrijd goed en scoorde vervolgens een van de hoogste punten op het toestel sprong. Zerin eindigde als 12e. Op de zondag mocht zij nogmaals aantreden in de balkfinale. Hier begon zijn haar oefening erg strak. Helaas moest ze tóch 1 val incasseren, waardoor ze geen kans meer had op een podiumplaats. Maar 5e van heel Nederland is iets om zeker trots op te zijn!

Bij de jeugd 1 N2 mocht Saar van Hemert deelnemen aan deze finale. En Saar turnde deze dag de beste wedstrijd van haar seizoen. Ondanks 1 val van de balk liet ze zich niet uit het veld slaan en kan terug kijken op een geslaagde eindstrijd, waar ze de 21e plaats veroverde.

Bij de junioren 1e divisie had Masha van de Westelaken zich knap weten te kwalificeren. Vorig seizoen turnde Masha nog in de 2e divisie. Na verplichte promotie waren de verwachtingen niet hoog dit seizoen, waardoor Masha veel minder gespannen op wedstrijden verscheen. En misschien juist wel daardoor wist zij onverwacht toch ook het NK te halen. In een jaar waarbij veel nieuwe elementen aan haar programma werden toegevoegd, die daardoor nog niet allemaal stabiel waren, was elke wedstrijd weer een mooie stap omhoog. Ook op deze finale turnde ze een goede wedstrijd, waarmee ze zelfs knap een 13e plaats wist te behalen. Volgend seizoen wordt Masha al senior in de turnwereld, waardoor het opnieuw een grote stap omhoog zal zijn. Maar Masha gaat er, gesteund door haar school de Graaf Engelbrecht, voor de volle 200% voor.

Bij de senioren was er dit seizoen een reserveplaats op het NK voor Femke van Brunschot. In de meerkamp viel er ‘helaas’ niemand uit, maar op haar favoriete toestel de balk, mocht Femke op het laatste moment tóch in actie komen. Tranen van geluk dat ze toch haar laatste seizoen mocht afsluiten met een NK finale. 10 senioren kwamen deze finale in actie. Waar de eerste turnster nog blunderde met 3 vallen, turnde de overige senioren zeer goede oefeningen, waardoor het een hele spannende strijd werd. Helaas werd er in de oefening van Femke een combinatie (onterecht volgens velen) afgekeurd, wat 0,60 punten kostte. Hierdoor was de 7e plaats het hoogst haalbare. Femke kan trots terug kijken op een zeer geslaagde turncarrière, waarbij ze lange tijd veruit de beste Bredase turnster is geweest. Niet voor niets is ze meerdere malen genomineerd geweest voor sporttalent/vrouw/ploeg van Breda en staat ze momenteel tussen de ‘Bredase smaakmakers’. De titels ‘Nederlands Kampioene’ op balk, de meerkamp en bij de Acrogym, die ze de afgelopen 11 jaar wist binnen te halen, nemen niemand haar meer af.

Een paar weken eerder werden in Duiven de Nederlandse kampioenschappen turnen voor de 2e divisie gehouden. Hier mocht Luna van de Westelaken in actie komen. Luna heeft ook zeer veel progressie getoond het afgelopen seizoen. Vooral op sprong is zij een van de betere turnsters. Helaas mocht zij in het niveau waar ze op het NK aan deelnam, de jeugd N3, haar moeilijkste sprong nog niet laten zien. Een stapje terug naar een makkelijkere sprong bleek toch wat lastiger dan verwacht, waardoor ze hier wat puntjes liet liggen. Ze eindigde als 28e in deze meerkamp. Een week na haar NK turnde Luna een vriendschappelijke wedstrijd in een niveau hoger, waar ze er mede door die sprong direct met de winst vandoor ging.